Interviu cu Alexandru Bordea, fondator si conducator Evenda

by graileanu on March 13, 2011

Incep un nou format de posturi in blog – interviuri cu persoane care merita ascultate. Primul a fost Alexandru Bordea, director al companiei Evenda.

Urmeaza discutia propriu-zisa.

Astazi voi discuta cu Alexandru Bordea care este director general al companiei Evenda. Alexandru, spune-mi cateva cuvinte despre tine.

Din ce domeniu ?

General, istorie, background, de unde de tragi.

Nascut undeva foarte departe de aici, pe insulele Kurile. Am avut cam toata viata parte de calatorii, plimbari dintr-o parte in alta, mai intai gradinita undeva acolo pe insule, dupa care la tara in Moldova vreo sapte ani de copilarie, dupa care venit in Chisinau in timpuri nu din cele mai bune, atunci cand pe undeva ere criza, iar la noi erau chestii de genul ca tinerii, anume cei veniti de la tara, foarte greu se incadrau in viata de la oras.  Facultate la zi nefinisata cu intentii foarte mari de a pleca undeva peste hotare, prins undeva pe la hotarele carorva tari si trimis inapoi acasa am decis ca totusi trebuie sa fac ceva aici. M-am incadrat in domeniul asigurarilor care mi-au descoperii niste chestii foarte interesante – tot ce inseamna traininguri. Atunci am decis ca vreau sa fac si eu traininguri si am decis sa deschid o asociatie obsteasca de dezvoltare personala pentru tineri.

Undeva spuneai ca ai facut patru sute sau patru mii de traininguri pana acuma?

Patru sute de prezentari in fata publicului. Prezentarile acestea erau in marea lor parte si datorita jobului care era inainte de asta, pentru ca acolo practic saptamanal erau 1-2 prezentari in fata unui public, in afara de trainingurile care erau in fiecare week-end, toate erau pentru oameni necunoscuti, ceea ce mi-a permis la un moment dat sa descopar ca imi este interesant domeniul de training.

Poti sa-mi spui cate ceva despre compania pe care ai fondat-o si in care activezi la moment ?

Da, Evenda a fost raspunsul la intrebarea: Ce-ar fi sa deschid o companie de business traininguri? Ma gandeam la asta inca din momentul in care eram implicat in traininguri pentru tineri. Totodata incercand sa merg la alte traininguri pentru mine, ca sa pot sa cresc, simteam eu ca ceva nu e pana la urma si este loc de mai mult, mai bun , asteptam un alt nivel pe care il vedeam peste hotare, pentru ca aveam posibilitate sa mai merg inafara tarii la traininguri.  Si atunci am spus, de ce sa nu fac eu chestia asta?  Intr-un fel sau altul vroiam sa ridic standardele a tot ce tine de training si atunci am inceput sa impart idea asta cu niste prieteni. Am decis sa facem asta impreuna si am deschis compania Evenda.

Pana acum ati reusit sa aduceti in Moldova oameni de vaza precum Alan Pease. Care au fost problemele cu care v-ati intalnit pe parcursul evolutiei companiei ?

La inceput neincrederea oamenilor, ca asta se poate intampla. Cand vorbim de incredere, vorbim de parteneri in primul rand. Pentru ca atunci cand vrei sa organizezi un eveniment mare, cauti niste parteneri si incercand sa explici ce vrei tu sa faci, mai ales cand vorbeam de Alan Pease, potentialii parteneri se uitau la noi si spuneau “hai voi o sa-l aduceti, sa vina el in Moldova, si daca e tot ok , dupa asta puteti sa va apropiati si noi o sa va sustinem”.

Cea de-a doua problema e  faptul ca societatea noastra inca nu este pana la urma gata ca sa investeasca, sa realizeze necesitatea investitiei in dezvoltarea personala. Companiile la fel investesc la necesitate. Adica – avem nevoie de vanzari, facem un training de vanzari. Nu intotdeauna este o crestere continua, permanenta. Astea ar fi cred ca doua, cele mai mari.

Care ar fi impactul major pe care il are compania Evenda asupra Moldovei ?

Cresterea culturii generale din motivul ca fiecare din oameni care participa odata la un training sunt foarte motivati ca dupa asta sa mai vrea sa mai creasca, sa descopere ceva nou pentru sine, sa spuna ca “da, mi-i interesant, as vrea sa citesc si o carte din acest domeniu sau din alt domeniu”. Putem sa facem ceva frumos in tara noastra, incepand de la companie, dar asta incepe de la personal, si tot asa.

Da, de accord. Activati timp de un an. Probabil ca aveti si concurenti pe piata locala. Cine ar fi ei? Cum interactionati pe piata locala?

Da, activam de un an si concurentii, cred ca i-as numi mai degraba colegi. Nu vad inca relevant cuvantul concurenta pentru ca piata noastra este prea mare pentru atat de putini jucatori cati sunt acum. Pe de alta parte serviciile inca se completeaza unul pe altul, nu ne luptam pentru un oarecare sector sau client si asta ma face sa cred ca doar impreuna putem face mai bine ceea ce facem.

Care este viziunea ta asupra viitorului companiei?

Unul destul de luminos, cum ar si trebui sa fie. Cred ca ar fi in primul rand faptul ca in momentul cand o sa fie foarte mult de lucru, va insemna ca piata cere si asta ar insemna ca ceea ce ne-am propus noi, sa inceapa a creste nivelul, se intampla. Si asta deja se intampla, iar plus la asta normal ca si oricare director vad compania crescand si din punct de vedere financiar caci nu faci doar de dragul voluntariatului ceea ce faci. Dar prima oricum inainte de toate mi-a fost dorinta sa vad lucrurile sa mearga, pentru ca ideie nu aveam cum o sa inceapa. Chiar si atunci cand a fost ideea de a veni Alan Pease,  chiar nu ne-am gandit cum vor evolua lucrurile. Stateam intr-o dimineata cu prietenul si zic “hai sa-l sunam sa vedem ce spune”. La ei era seara deja, ora 7-8, spuneau ca nu mai este nimeni la oficiu. Le-am spus ca ne intereseaza si au zis “ok, doar ca suntem liberi doar peste cateva luni”.

Banuiesc ca aveti in plan sa aduceti si alte persoane. Poate imi dezvalui din secretele voastre, pe cine vreti sa mai aduceti ?

In general suntem gata si avem dorinta mare sa aducem pe oricine dintre oamenii mari pe care ii cunoaste si doreste publicul si clientii din Moldova.  Acum cateva zile in urma am avut o discutie cu Philip Kotler si am inteles ca este dispus doar ca agenda sa este foarte incarcata si avem un loc  doar nu mai aproape de toamna 2012.  Din nume mari sigur ne dorim ca sa vina neaparat la noi si Brian Tracy si alte nume sonore pe care le stie toata lumea.

In final, ce alte detalii sau informatii ai vrea sa imi comunici despre tine sau despre compania ta?

Nu stiu daca ar fi ceva specific, in mare parte despre companie o sa se afle si se vede zi de zi, se poate de urmarit. Incercam sa tinem afisata toata informatia despre evenimentele care vin. Despre mine ar fi faptul ca sunt intotdeauna deschis la tot ce tine de nou si idei de dezvoltarea personala si a personalului in companii si sunt deschis pentru oricare idei care  sa imbunatatesca tot ce tine de domeniu in Republica Moldova.

Alexandru iti multumesc pentru intalnire si vreau sa va doresc o evolutie vertiginoasa in continuare.

Mersi mult.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Technorati

Leave a Comment

Previous post:

Next post: