Unde trebuie incorporat un startup tehnologic ?

by graileanu on February 24, 2011

Recent am avut o discutie cu un tanar antreprenor, dornic sa lanseze un startup tehnologic in Moldova. Produsul sau e orientat catre piata globala. Tanarul vrea sa inregistreze o companie in Moldova ceea ce nu este cea mai optima solutie. O companie moldoveneasca nu poate oferi protectie deplina proprietatii intelectuale, nu este atat de solida in comparatie cu o companie din Silicon Valley.

Dupa parerea mea, vanzarile si marketingul trebuie sa fie facute acolo unde sunt mai multi utilizatori ai produsului. Respectiv pentru un produs  orientat catre piata globala, trebuie sa vindem in SUA ( New York, California )  precum si in centrul Europei – UK. Nu trebuie sa uitam si de Asia care e pe cale sa devina liderul economic mondial. Pe viitor ar trebui un sediu sau punct de vanzari la Singapore sau Hong-Kong.

In Moldova, Romania si Ucraina trebuie stabilita echipa de productie. Dispunem de tineri talentati, care organizati de conducatori experimentati pot obtine rezultate deosebite.  Tinerii nostri sunt capabili, motivati, poseda cateva limbi de circulatie internationala. Pana la urma este mai ieftin sa produci aici.

Nu putem insa vinde din Moldova. Din moment ce inca suntem nevoiti sa primim plati doar prin virament bancar, sa facem schimb de o sumedenie de acte si hartii stampilate cu clientii,  pana cand nu putem accepta legal plati prin intermediul cardului de la clienti persoane juridice o buna parte a venitului impozabil se va scurge pe langa Moldova.

Pana la urma multe startup-uri europene tot sunt lansate in SUA! De ce ? Unul din motivele importante este ca legislatia europeana este puternic orientata catre angjat, nu si angajator. Adesea angajatii unui startup sunt nevoiti sa lucreze in regim non-stop pentru a se incadra in timp. Europa nu permite asta. In Europa e foarte greu sa concediezi pe cineva! In SUA nu exista asa ceva. Pentru a activa intr-un startup trebuie sa fii competitiv, sa depui foarte mult efort.

Care atunci ar fi solutia optima? Dupa mine compania trebuie incorporata in SUA. Respectiv aceasta sa patenteze si detina drepturile de autor asupra tuturor produselor rezultate in urma activitatii. Platile clientilor vor ajunge tot acolo. Insa pentru a mentine legal centrul de productie in Moldova, avem nevoie si aici de o companie, care poate fi incorporata de compania americana, sub forma unui ICS (intreprindere cu capital strain). Daca abordam subiectul in mod adecvat, vom beneficia si de acordurile ce tin de dubla impozitare semnate intre Moldova si SUA, respectiv nu vom fi taxati dublu de impozite si nici nu va fi nevoie de eschivare fiscala.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Technorati

Leave a Comment

Previous post:

Next post: