Tim Ferris – The 4-Hour Body, intro

by graileanu on June 17, 2011

Tim Ferris este autorul bestseller-ului controversat “The 4Hour Workweek” (4hw).

Peste cativa ani de la lansarea 4hw autorul a publicat urmatorul bestseller – “The 4Hour Body” (4hb) in care descrie rezultatele muncii sale de peste 10 ani in  studiul corpului uman.

Cartea e foarte voluminoasa si la moment  e disponibila doar in engleza. Cu toate ca am procurat demult si versiunile Kindle precum si de hartie ale cartii, mereu amanam lectura.

Cartea descrie subiecte precum (continui in engleza pentru ca oricum e disponibila doar in aceasta limba) :

 • Rapid fat loss
 • Rapid muscle gain
 • Rapid strength gain
 • Rapid sense of total well-being

Autorul  indeamna sa nu citim toata cartea din scoarta in scoarta, ci in functie de scopul propus doar o parte (un set de capitole), ceea ce am si facut eu. La moment pe mine ma intereseaza scaderea greutatii si voi incerca sa scap de 13 kg si 13% de grasime corporala in 9 saptamani. Realizabil? Vedem.

Tim introduce si opereaza conceptul de MED (“minimum effective dose”) – impulsul minim necesar pentru atingerea unui scop. Tot ce este sub si peste aceasta doza e inutil. Exemplu – apa fierbe la 100 grade celsius, asta fiind MED-ul. Apa fierbe si la 200 grade insa pentru incalzirea de la 100 la 200 e nevoie de energie aditionala.

Tim e sceptic in privinta obsesiei ce tine de calcularea caloriilor introduse si consumate de organism. Metodologia sa e bazata pe urmatoarele principii :

1.  Nu conteaza ceea ce introduci in gura ( ca cantitate de calorii ) ci ceea ce ajunge in circulatia sangvina. Exemplu – doi barbati gemeni consuma aceleasi alimente insa rezultatele sunt diferite pentru ca unul din ei a primit un tratament recent de antibiotice care i-a afectat microflora intestinala si ca urmare absorbtia hranei e diferita.

2. Raspunsul hormonal la ingestia de carbohidrati, proteine si grasimi cu aceeasi cantitate de calorii e diferit! Exemplu – experiment pe trei femei cu aceeasi constitutie care timp de o luna au consumat acelasi numar de calorii, in alimente diferite – bazate pe carbohidrati, proteine si grasimi.

Prima parte a cartii pe care am citit-o (70 pagini)  contine  in mare parte conceptele autorului asupra metodologiei si a motivatiei. Milioane de oameni au inceput procesele de revigorare a organismului, diete crancene si exercitii istovitoare. Insa majoritatea au esuat din cauza lipsei sustinute de motivatie.

Pe scurt, conform autorului factorii care ar mentine motivatia sunt :

1. Harajuku moment. Trecerea de la “nice to have” la “must have” in luarea deciziei de a face schimbari in corpul propriu.

2. “Whats gets measured gets managed” ( P. Drucker ). Autorul indeamna sa ne axam atentia mai mult spre continutului in grasimi al organismului (bodyfat percentage)  decat asupra numarului de kilograme. Tot aici e introdus termenul de “total inches” – o valoarea sumara a  diametrului  bicepsilor, soldurilor, pulpelor, taliei.  Aceste rezultate spre deosebire de numarul de kilograme vor fi vizibile in primul rand.

3. Pariuri cu prieteni si apropiati. Declaratii publice ( asa cum am facut-o eu aici pe blog 🙂 Servicii precum DailyBurn ajuta sa va gasiti grupuri de persoane cu aceleasi aspiratii si scopuri.

4. Vizualizarea. Poze facute inaintea aplicarii metodologiei lipite pe locuri vizibile – frigider, birou. E foarte motivant atunci cand deschizi frigiderul pentru a lua o prajitura sau o bere. Poze ale alimentelor. Inainte de a le consuma – fotografiati-le.

5. Teluri mici, realizabile (small = achievable). In loc de “vreau sa scad in greutate cu 24 kg intr-un an” foloseste “vreau sa scad in greutate cu 2 kg timp de o luna”.

Urmeaza capitolele ce descriu dieta autorului – “The slow-carb diet“.

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Reddit
 • Technorati

Leave a Comment

Previous post:

Next post: