Customer Development pentru un produs IT – cum a inceput

by graileanu on July 18, 2011

Customer Development este un framework de creare si lansare a produselor pe piata.

Poate fi folosit nu numai in IT ci si in alte industrii.

A fost gandit si pus la punct de Steven Blank si este descris in detalii in cartea sa “The Four steps to the Epiphany”.

Conceptul implica o relatie stransa cu visionari, potentiali clienti inainte de lansarea primului prototip al produsului.

Conform statisticii aproximativ 90% din toate produsele noi lansate pe piata esueaza, majoritatea datorita faptului ca antreprenorii nu tin cont de ceea ce vor clientii, ci doar de ceea ce cred ei ca vor clientii.

In cazul meu, noul proiect in care sunt implicat este destinat companiilor hosting. Cu siguranta ca va fi solicitat si de multe alte companii care genereaza content in Internet –  CDN (Akamai), media(Netflix), file storage(Rapidshare),  etc . Eu insa am decis ca primii clienti vor fi companiile hosting, targeting care ma va ajuta sa ma focusez mai cu seama catre ei.

Am setat Google Apps si activat aditional MailChimp din Marketplace, am integrat totul cu SalesForce.

Am facut primele interviuri cu potentiali clienti – un apel telefonic in USA, un schimb de emailuri cu persoane care simt aceasta problema pe care vin sa o solutionez eu (gasit in Google pe mailing-lists).

A fost mai greu la inceput, pentru ca nu ma simt comfortabil la telefon cu persoane necunoscute.

Am solicitat referinta unui alt antreprenor din US, pe care l-am cunoscut aici in Moldova. M-a ajutat si m-a trimis catre un expert avand experienta lansarii unei companii de hosting si a unei companii CDN. Networking-ul e important.

In continuare lucrez in LinkedIn si caut acolo potentiali clienti ( prospecti ) pe care ii asigur ca nu vreau sa le vand nimic, ci doar sa discut cu ei despre situatia pe piata, despre viziunea lor asupra problemei si a solutiei pe care o aduc eu. Rata de raspuns e destul de mica, plus ma misc cam greu pentru ca fiecare companie si persoana contactata o adaug in CRM.

Va urma.

 

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Technorati

{ 1 comment… read it below or add one }

Princeso August 2, 2015 at 09:32

Ingtihss like this liven things up around here.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: